Un Aplec diferent

Per primera vegada des de la inauguració de la festa l’any 1980, l’Aplec del Caragol no se celebrarà en les dates habituals

 Descarregar Pdf
cargol

En els darrers mesos, hem anat coneixent cada setmana la cancel·lació de festivals internacionals i de gran renom a causa de la impossibilitat de donar permís als organitzadors a obrir les portes a milers de persones i les aglomeracions que això representa.

A Espanya, també les principals competicions esportives han estat cancel·lades temporalment. A més, sol es planteja el retorn d’aquestes a porta tancada per evitar el mínim risc de rebrot; en cas que passés, suposaria la suspensió permanent de les lligues pel que fa a la temporada 2019-2020 (i les pèrdues multimilionàries que això implicaria).

Alguns festivals que s’han hagut de moure de dates o de cancel·lar permanentment tenen prestigi a nivell internacional; Imagina Festival Urban Music 2020, Primavera Sound, AliCompton Festival o Viña Rock. Així com uns han pogut trobar noves dates per poder mitigar les despeses, alguns altres no han tingut aquesta sort i han hagut d’ajornar la seva celebració fins a l‘any que ve o inclús tancar de forma definitiva.

El mateix ha passat amb les festes que se celebren de forma local. Les mesures sanitàries que s’estan prenent per evitar situacions en la que es produeixin infeccions massives deixen clar que els espais tancats amb molta densitat de persones són els escenaris més perillosos. Aquests es donen normalment en celebracions culturals, des de concerts o festivals fins a esdeveniments esportius.

Lleida tampoc s’ha pogut salvar. La festa major Sant Ignasi va ser la primera celebració de renom que es va cancel·lar a la ciutat.

WhatsApp Image 2020-06-01 at 18.13.51-min

Era el dia 3 d’abril, i en aquell moment la pandèmia no havia arribat al seu punt àlgid. Els morts en aquelles dates es xifraven en 10.935, i s’esperava que aquella setmana aquest nombre s’elevés de forma exponencial a causa de la tardança de l’aplicació de mesures tal com Pedro Sánchez havia reconegut dies abans a finals de març.

Un mes abans de la cancel·lació de la Festa Major, el dia 12 de març, la FECOLL va emetre un comunicat sobre els seus plans de celebrar l’Aplec davant la creixent amenaça que suposava en aquelles dates la Covid-19.

En l’escrit, la FECOLL deixava molt clares les seves intencions:

1. “En cap cas promourem cap situació de risc per als o les collistes, per la societat lleidatana en general o pels nombrosos visitants que acollim. [...] Estarem molt atents a l’evolució de les properes setmanes i a les recomanacions que les autoritats sanitàries puguin ordenar o proposar”.

2. “Fins avui, en cap moment s’ha plantejat la suspensió de l’aplec, perquè al ser a la segona quinzena de maig falta molt temps per a decidir-ho”.

3. “Per poder organitzar l’Aplec [...] fa falta una planificació i treballar durant molt temps abans, [...] per això proposem que ens organitzem i anem fent tots els preparatius com si fos un any normal[...]”.

4. “Mantenim totes les activitats programades tant les assemblees com la resta d’actes que tenim previst organitzar[...]”.

5 dies després de l’anunci de l’ajuntament de Lleida, el 8 d’abril, la FECOLL va emetre un segon comunicat.

“Es cancel·len tots els actes públics promoguts per la FECOLL, com les assemblees, actes i esdeveniments previs com actes de la Setmana Cultural, caragolades solidàries, Caragol Tour i l’Aplec del Caragol previstos des d’ara fins a finals de maig.

S’ajorna la celebració de l’Aplec del Caragol [...] per fer un gran Aplec del Caragol de Tardor amb actes durant els dies 9, 10 i 11 d’octubre, sempre i quan les autoritats sanitàries permetin aquest tipus d’actes en aquestes dates [...]”.

Aprofitant la celebració que es du a terme cada any de l’Aplec de Tardor o “Aplequet”, la FECOLL ha pogut moure el cap de setmana de celebració a quatre mesos més tard del previst.

Quin és l’impacte ha tingut sobre la població? Hem pogut recollir alguns testimonis de diferents edats els quals ens han explicat com se senten en veure que la celebració autòctona més important de la ciutat també s’ha vist afectada per la Covid-19.

Pol, 21 anys, penyista: “És una llàstima tot plegat. En un principi els meus amics i jo pensàvem que tot i el que estava passant, encara érem al mes de març i l’Aplec se celebraria igualment. Com algú jove i que porta disfrutant de la festa des que tinc 6 anys, em sap molt greu perquè és el meu cap de setmana preferit de tot l’any”.

Montse, 54, penyista: “Tenint en compte la direcció que seguien les altres festes i els esdeveniments que veiem dia rere dia que s’estaven produint a Espanya o a Itàlia, ja m’imaginava que això acabaria d’aquesta forma. Com a mare i com a penyista em sap molt greu perquè és una celebració que gaudim molt tant els meus fills com jo, però davant la gravetat de la situació entenc i comparteixo perfectament les mesures que s’han pres. A més, no les tinc totes sobre si al final acabarem celebrant igualment l’Aplec a la tardor, o almenys estic convençuda que serà molt diferent de la festa que tots coneixem”.

Laura, 38, responsable de penya: “Ha estat un mal de cap, portàvem mesos amb els preparatius que es necessiten per organitzar una penya de més de 100 persones i de sobte rebre aquesta notícia ha estat un cop molt dur. Espero que almenys ho puguem celebrar a l’octubre, no podem perdre també l’Aplec”.

També hem pogut conversar amb Ferran Perdrix, president de la Federació de Colles de l’Aplec, el qual ens ha donat una aproximació de com serà la realització d’aquesta al mes d’octubre.

WhatsApp Image 2020-06-01 at 18.11.00-min

Respecte a l’aparició de la Covid19 a Espanya i la primera reacció de la FECOLL, Ferran ens comentava que “Una festa que involucra tanta gent de la ciutat i visitants sempre ha estat marcada perseguir escrupolosament les necessitats de seguretat i vetllar per disposar de les millors condicions per celebrar l’esdeveniment sense cap daltabaix. La presència dels primers casos ens va posar en alerta i va caler seguir de molt a prop la situació de la pandèmia a Lleida, Catalunya i Espanya per anar prenent decisions segons es configuraven els diversos escenaris. Sempre ha estat clar que no es podia posar en risc de cap manera als participants collistes, a les lleidatanes i lleidatans ni a tots els visitants que atreu l’Aplec. Finalment quan no es disposava de marge operatiu pels preparatius es va decidir ajornar per l’octubre l’edició d’aquest any”.

Malauradament, és molt probable que hi hagi conseqüències negatives pel que fa al canvi de dates: “En ser una festa a l’aire lliure, la climatologia afecta molt sobretot al consum de menjar i beure i per tant al seu impacte econòmic en una època freda a Lleida com és l’octubre no serà el mateix que al maig. També preveiem menys visitants donat que aquest any la gent es pensa molt on i quan sortir de casa i el turisme es veurà afectat sens dubte”.

Tot i això, les previsions d’assistència són esperançadores, Perdrix opina que l’esperit de l’Aplec ha crescut degut la situació de confinament a la qual ha estat sotmesa la població: “Les colles pràcticament ens han dit totes que vindran igual. La situació de confinament ha fet sorgir encara més l’esperit de fer Aplec, de retrobar-se i no es preveu un decrement de la participació, més aviat el contrari”.

La intenció de la FECOLL és poder tirar endavant la celebració de l’Aplec, a causa del gegant impacte econòmic i social que té la festa per la ciutat. Encara no saben amb certesa les mesures sanitàries que s’hauran de prendre però “hi estaran preparats”. L’optimisme és clau per a estar motivat i tenir una bona organització en la planificació de la festa. Per últim, hem preguntat a Perdrix com li recomanaria a algú que assistís a l’Aplec que se celebrarà la tardor. “Amb moltes ganes de passar-ho molt i molt bé i amb la certesa que el que s’hi trobarà estarà dissenyat i pensat per la seva seguretat i atenent totes les recomanacions vigents en el moment de la seva celebració”. La il·lusió per a celebrar aquesta festa tan emblemàtica no desapareixerà fàcilment de la ciutadania lleidatana.

1 de juny de 2020

SERGI TORRES / LLEIDA

   Darrera modificació: